Svi agenti su trenutno zauzeti, molimo Vas da pokušate ponovo.

Otkaži Ponovi zahtev
Pošalji e-mail

Došlo je do greške, e-mail nije poslat. Molimo Vas da pokušate kasnije!

OK

Vaša poruka je poslata, odgovor ćete dobiti na navedenu e-mail adresu.

OK

Vaša poruka je poslata, prvi slobodan agent će Vam odgovoriti u najkraćem roku.

Otkaži

Trenutno nismo na mreži. Molimo Vas da ostavite poruku, odgovor će biti poslat na navedenu e-mail adresu.

Da li vam je potrebna pomoć?

Izveštaj o korporativnoj i društvenoj odgovornosti

Naš zajednički cilj – promena nabolje!

slika

Od svog nastanka Telekom Srbija i povezana pravna lica nastoje da budu odgovoran i pouzdan partner zajednice u kojoj posluju. Kada je društveno odgovorno poslovanje deo i glavne korporativne strategije, kada je cilj boljitak za celo društvo i pozitivne promene na svim nivoima, kako za naše zaposlene tako i za ostale građane, onda su smernice delovanja vrlo jasne: odgovoran pristup poslovanju, dobrobit naših zaposlenih i dugoročni projekti čiji je cilj angažovanje zajednice i dobrobit celokupnog društva.

Kao pouzdan korporativni akter, Telekom Srbija nastoji da sa svojim partnerima posluje strogo se držeći principa transparentnosti i poštovanja osnovnih etičkih načela, u cilju obostranog uspeha. Saradnja sa poslovnim partnerima dalje širi mrežu korisnika i pored sticanja profita, uz nastojanje Društva da sa njima podeli korporativne vrednosti koje su duboko ukorenjene u njegovo poslovanje. Pre svih, to su posvećenost cilju, inovativnost i entuzijazam u traženju rešenja.

Prisustvo na regionalnim tržištima na polju telekomunikacija pomaže u osnaživanju veza sa svim interesnim stranama u društvu. Kao kompanija koja ima Funkcionalnu strategiju društveno odgovornog poslovanja, Kodeks korporativnog upravljanja i Etički kodeks, pored zakonom propisanog objavljivanja finansijskih izveštaja, Društvo ima jasno postavljene smernice u cilju poboljšanja usvajanja „zelenih inicijativa“, zaštite potrošača, poštovanja antikorupcijskih principa i posvećenosti društvenim promenama. Telekom Srbija je i član Globalnog dogovora Ujedinjenih nacija i Foruma za odgovorno poslovanje koji okupljaju kompanije sa izraženom strategijom u oblasti društvene odgovornosti.

Rezultati napora ovenčani su i nizom nagrada, posebno nagradom „Biznis Partner Plus 2014“, za najviši stepen društvene odgovornosti i brige o lokalnoj zajednici, kao i priznanjima „Best Biznis Partner 2014“ za najboljeg poslovnog partnera i „Dunavski cvet“ za doprinos razvoju telekomunikacija u regionu, koje Društvo stavljaju u red najuspešnijih kompanija u svim aspektima.

"Kada voziš, parkiraj telefon!"

Kampanja "Kada voziš, parkiraj telefon!", koju je Društvo pokrenulo 2013, u saradnji sa partnerima, Upravom saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i Srpskim komitetom za bezbednost saobraćaja, u 2014. nastavljena je nizom predavanja - u Beogradu, Kragujevcu, Požarevcu i Novom Sadu - o odgovornoj upotrebi mobilnog telefona tokom vožnje kako bi se đacima srednjih škola ukazalo koliko je opasno voziti i koristiti mobilni telefon na bilo koji način.

Kampanja "Kada voziš, parkiraj telefon!" naišla je na opštu podršku javnosti osvojivši niz nagrada: tri nagrade od Udruženja za tržišne komunikacije Srbije za najbolju neprofitnu kampanju, najbolji spot i najbolju digitalnu komunikaciju u kampanji, nagrada Taboo magazina "Snaga kreativnosti" za najbolji CSR projekat, Noć reklamoždera – priznanje za najbolju neprofitnu kampanju i "World Tour", dve nagrade "Društva Srbije za odnose s javnošću" za najbolji PR u integrisanim komunikacijama i najbolju društveno odgovornu kampanju, nagradu "Moj izbor" udruženja "Moja Srbija" za najbolju CSR akciju koja je stigla i od časopisa "Auto Bild" u istoj kategoriji. Da je kampanja prešla granice Srbije, govori i činjenica da se, na poziv Muzeja nauke i industrije u Parizu, TV spot koji nosi kampanju "Kada voziš, parkiraj telefon!" našao na njihovoj izložbi čija je tema rizik.

Istraživanje javnog mnjenja, pokazalo je da je kampanja "Kada voziš, parkiraj telefon!" ocenjena izuzetno pozitivno. Od celokupnog broja ispitanika, njih 70 odsto je upoznato sa kampanjom, a 40 odsto od tog broja je promenilo navike za volanom, bilo da je počelo da koristi hands-free uređaj ili da uopšte ne koristi mobilni telefon u vožnji.

Grad priča

Pokrenuvši projekt "Grad priča", Društvo je pre svega nastojalo da inovativnom upotrebom digitalnih medija utiče na šire prihvatanje modernih vidova komunikacije koji nude raznovrsne mogućnosti u različitim oblastima. Projektom je predviđeno razvijanje mobilnih aplikacija za veće gradove u Srbiji i prateće ambijentalne celine, kako bi se na moderan i jednostavan način predstavile njihove najznačajnije kulturno-istorijske znamenitosti. Razvijanje aplikacija podrazumevalo je uključivanje partnera u lokalnim zajednicama, pre svega turističkih organizacija koje prirodno teže da gradske znamenitosti predstave na način koji je dostupniji današnjem gostu, posetiocu. Nakon Beograda i Novog Sada, i pratećih celina Avale i Petrovaradina, u 2014. razvijena je aplikacija "Niš priča", dok je novosadski vodič obogaćen specijalnom rutom – "Sremski Karlovci". Time je na mapu projekta "Grad priča" pridodato novih 65 lokacija u ta dva grada.

Aplikacija je prevedena na engleski i ruski jezik i posebno promovisana tokom letnje turističke sezone putem facebook foto konkursa.

Zdravlje kao najveće bogatstvo

Strategija Društva jeste pružanje pomoći zdravstvenim ustanovama u nastojanju da korist od korporativne filantropije oseti što više građana. Tako su 2014. nabavljena 4 operaciona stola za Kliniku za kardiohirurgiju i transplantologiju u Nišu, a niškom Kliničkom centru donirana su i sredstva za kompjuterski sistem koji unapređuje rad sa pacijentima Klinike za dečije interne bolesti. Finansijsku podršku Društva u 2014. godini dobili su i Specijalna bolnica "Sveti Vračevi" iz Novog Kneževca, Opšta bolnica Pančevo, Opšta bolnica Valjevo, Zdravstveni centar Vranje, gde je obnovljeno porodilište i Opšta Bolnica Leskovac, koja je nabavila novi bronhoskop i potrebnu opremu za EKG. Društvo je prethodno obezbedilo i besplatan IPTV u prostorijama javne namene za Klinički centar Srbije, Kliničko-bolnički centar "Zvezdara", Univerzitetsku dečiju kliniku "Tiršova", Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta "dr Vukan Čupić" i Specijalnu bolnicu za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju "Sokobanjska" i na taj način omogućilo kvalitetniji i sadržajniji boravak pacijenata na putu ka izlečenju.

Humanitarne organizacije zaposlenih

U okviru Društva postoji humanitarno udruženje "Od srca" koje okuplja dobrovoljne davaoce krvi među zaposlenima i penzionerima Telekoma Srbija. Kako je udruženje raslo po broju članova, širio se i njegov opus delovanja: pored omasovljavanja dobrovoljnog davalaštva krvi, ovo udruženje promoviše donorstvo organa, zaštitu životne sredine, pomoć deci bez roditelja i osobama sa invaliditetom, kao i zalaganje za promene navika u pogledu čuvanja i korišćenja prirodnih resursa.

Povodom dana Telekoma Srbija, 1. juna, Udruženje "Od srca" tradicionalno je organizovalo akciju dobrovoljnog davanja krvi pod nazivom "1.000 davalaca" širom Srbije u kojima je prikupljeno više od 1.300 jedinica krvi. Članovi ovog društva su se angažovali i u pomoći ljudima ugroženim poplavama. Dostavljene su veće količine flaširane vode i hrane na području opština Obrenovac i Užice, a predstavnici Udruženja dopremili su vodu i dečjem vrtiću "Poletarac", kao i svojim kolegama u Užicu, u želji da daju svoj doprinos u teškim vremenima.

Komunikacija bez granica

U nastojanju da svim svojim korisnicima omogući jednak pristup uslugama kompanije, Društvo je tokom 2014. nastavilo projekat obuke na znakovnom jeziku za zaposlene u poslovnicama, započet u 2013. Završetak obuke u Nišu ujedno predstavlja i završetak celokupnog projekta u kom je učestvovalo ukupno 85 zaposlenih u poslovnicama širom Srbije.

Društvo je odlučilo da škole koje pohađaju deca sa oštećenim sluhom obraduje interaktivnim tablama i opremom koja je potrebna za izvođenje nastave na taj način, što osobama sa oštećenim sluhom omogućava lakše usvajanje znanja.

Projekat obuke na znakovnom jeziku za zaposlene u poslovnicama pokrenut je u saradnji sa Udruženjem tumača za lica oštećenog sluha Srbije (UTLOSS). Osobe sa oštećenim sluhom, kojih u Srbiji ima više od 50.000 i koje u svakodnevnoj komunikaciji koriste znakovni jezik, moći će samostalno i bez posrednika da dođu do potrebnih informacija u svim posećenijim poslovnicama Društva u zemlji.

Stipendisti na stručnoj praksi

Stručnom radionicom na temu delatnosti i usluga Telekoma Srbija obeležen je početak stručne prakse u Društvu za stipendiste Fonda za mlade talente.

Tokom leta, stručnu praksu obavilo je 6 stipendista Fonda, od kojih je dvoje radno angažovano u Društvu. Ovaj projekat je rezultat Sporazuma o saradnji koji je Društvo potpisalo sa Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije u julu 2013. godine. Zahvaljujući Sporazumu, po deset odabranih studenata Fonda za mlade talente će u naredne četiri godine imati priliku da u Društvu obavlja praksu u trajanju od dva meseca pod stručnim nadzorom mentora.

mts Android™ konkurs

U junu 2014. godine pokrenut je četvrti mt:s Android konkurs za izradu aplikacija za mobilne uređaje namenjen učenicima specijalizovanih odeljenja u gimnazijama koje rade prema programu za matematičke gimnazije. Pored Matematičke gimnazije u Beogradu i Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" u Novom Sadu, čiji su učenici do sada imali iskustva sa konkursom, ove godine konkurs je proširen na Prvu kragujevačku gimnaziju, Gimnaziju "Bolyai" u Senti i Valjevsku gimnaziju. Tokom septembra u ovim školama održane su prezentacije konkursa, a u decembru su pred žirijem Telekoma Srbija bili gotovi radovi.

Za pobednički tim predviđena je poseta Svetskom kongresu mobilne telefonije u Barseloni, dok drugu i treću nagradu predstavljaju tablet računari i pametni mobilni telefoni. Takođe, Telekom Srbija obezbeđuje postavljanje svih funkcionalnih aplikacija na Google-ovo tržište aplikacija za mobilne uređaje, Google Play.

U okviru četvrtog m:ts Android konkursa, uz postojeće nagrade, ustanovljena je i dodatna kategorija i nagrada za pokazanu inovativnost, pod nazivom "Snaga inovacije - Igor Osmokrović", posvećena preminulom kolegi koji je dao veliki doprinos razvoju ovog konkursa.

Podrška mladim talentima i obrazovanju

Na putu do novih saznanja tradicionalno podržavaju se mladi matematičari, fizičari, informatičari – učesnici brojnih međunarodnih takmičenja u više naučnih disciplina. Dugogodišnja saradnja sa Matematičkom gimnazijom u Beogradu nastavljena je i u školskoj 2014/2015. godini. I ovoga puta omogućen je odlazak đaka na Međunarodno takmičenje "Arhimed" u Bukureštu, Matematički višeboj u Moskvi, Međunarodno takmičenje iz matematike, fizike i informatike u Kazahstanu i Ojlerovu matematičku olimpijadu u Sankt Peterburgu, odakle se vraćaju sa zavidnim rezultatima. Učenici matematičke gimnazije "Svetozar Marković" iz Niša, uz podršku Društva otputovali su na Međunarodni matematički turnir gradova. Podrška Društva nije izostala ni kada je reč o organizaciji Matematičkog i informatičkog kampa u Šapcu, kao i Matematičkog kampa u Tulbi kod Požarevca, koji pohađaju i talentovana deca zaposlenih.

Društvo je u 2014. nastavilo učešće u projektu "Poslovni izazov", u organizaciji NVO Dostignuća mladih Srbije, podrškom takmičenja "Poslovni izazov zapadnog Balkana" koji je održan u Sarajevu i realizovan u saradnji sa kolegama iz m:tel-a. Saradnja sa Dostignućima mladih donela je Društvu i "Virtus nagradu" u kategoriji za dugoročno partnerstvo poslovnog i neprofitnog sektora za 2013. godinu.

Zahvaljujući donaciji dobijenoj od Društva i pokrenutom Konkursu za idejno arhitektonsko rešenje enterijera biblioteke, na kome je tim studenata odneo pobedu, u potpunosti je preuređena biblioteka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu i pretvorena u savremenu multimedijalnu čitaonicu, namenjenu zaposlenima i studentima.

Već nekoliko godina unazad Društvo ostvaruje uspešnu saradnju sa studentskim organizacijama ESTIEM i AIESEC preko lokalnih kancelarija ovih udruženja u Beogradu. Saradnja se realizuje tokom planiranih godišnjih manifestacija ovih studentskih organizacija, "Case Study Show", "Akademija modernog menadžmenta" i "Open IT" u kojima volonterski učestvuju zaposleni Društva koji tokom predavanja nastoje da studentima prenesu znanja i iskustva iz poslovnog okruženja.

Nasleđe Mihajla Pupina i Nikole Tesle

Telekom Srbija se još u 2013. godini među prvima priključio obeležavanju 160 godina od rođenja Mihajla Idvorskog Pupina, brilijantnog naučnika i velikog patriote, kao i 90 godina od kada je za svoju autobiografiju "Sa pašnjaka do naučenjaka" dobio Pulicerovu nagradu.

Obeležavanje jubileja počeli smo predstavljanjem Virtuelnog muzeja Mihajla Pupina i virtuelnom 3D prezentacijom njegovog zavičajnog kompleksa u Idvoru. Na ovaj način, zajedno sa Obrazovno istraživačkim društvom "Mihajlo Pupin" uspeli smo da približimo bogato nasleđe čuvenog naučnika celokupnoj domaćoj i svetskoj javnosti.

Društvo je nagradilo i najbolje radove na literarnom konkursu koji je u saradnji sa Obrazovno istraživačkim društvom "Mihajlo Pupin" i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pokrenut u osnovnim i srednjim školama u Srbiji. Svi radovi naći će se i u stalnoj postavci Virtuelnog muzeja Mihajla Pupina na sajtu www.mihajlopupin.rs.

U želji da doprinese očuvanju sećanja na još jednog velikog naučnika, Društvo je podržalo manifestaciju "Nikola Tesla Secret Connection Summit", koja je organizovana povodom godišnjice rođenja Nikole Tesle. Ovaj događaj, koji je okupio veliki broj uglednih svetskih predavača, kao i talentovane studente iz zemlje i inostranstva, bavio se temama koje osvetljavaju Teslin doprinos napretku moderne civilizacije u oblastima komunikacija, telekomunikacija, energetike, inovacija, kulture, umetnosti i filozofije stvaralaštva, ali i razvoju ekološke svesti i odgovornosti, kao sastavnog dela industrijskog razvoja globalnog društva.

Podrška projektima u oblasti kulture

Telekom Srbija strateški podržava projekte iz kulture i umetnosti polazeći od činjenice da je široka institucionalna i kontinuirana podrška neophodna za vrhunske domete u tim oblastima. Društvo već godinama uspešno sarađuje sa Kolarčevom zadužbinom, ustanovom kulture od nacionalnog značaja, na programu "Velikani muzičke scene" u okviru kog su predstavljeni najznačajniji izvođači umetničke muzike iz celog sveta. U 2014. saradnja je proširena i zajedničkim projektom "Od mališana do velikana". U okviru ove saradnje uspešno je realizovan program muzičkih radionica za decu od pet do dvanaest godina, pod nazivom "Kako se pravi muzika – Kuc, kuc Kolarac". U radionici su učestvovala deca privremeno smeštena u obrenovačkoj kasarni, učenici Osnovne škole "Vuk Karadžić" iz Beograda, deca iz Doma za decu i omladinu "Dragutin Filipović Jusa", deca zaposlenih u Telekomu Srbija , mališani iz Lazarevca, ali i ostali predškolci i osnovci koji su imali priliku da uz pomoć građevinskog alata stvaraju tonove koji kasnije prerastaju u muzičko delo i pravi mali koncert.

U projektu pod nazivom "Od mališana do velikana", tokom jeseni raspisan je konkurs za izradu naučnih radova i organizovana serija predavanja za mlade srednjoškolce i akademce.

Društvo tradicionalno podržava kulturnu manifestaciju "Nušićevi dani" u Smederevu, a protekle godine među prvima uključili smo se u projekat renoviranja dečijeg pozorišta "Boško Buha", obezbedivši sredstva za nabavku novih stolica u Velikoj sali. Takođe je podržana izložba "Skriveno blago Doma Jevrema Grujića" koja prikazuje restauriranu umetničku zbirku legata ovog velikana.

Uz podršku tradicionalnim vrednostima trudimo se da pratimo i moderne tokove. Neki od projekata koje smo podržali su i "Beogradska internacionalna nedelja arhitekture - BINA 2014", Dečiji oktobarski salon, "OkO Srbije", izložba posvećenu Olgi Jevrić u Muzeju savremene umetnosti u Novom Sadu i izložba "American Pop Art" u okviru koje je publika bila u prilici da pogleda kolekciju grafika najčuvenijih američkih predstavnika pop arta.

Telekom Srbija omogućio je i odlazak Beogradske filharmonije na veliku turneju po Americi. Ovo gostovanje je osvedočeno i izložbom "Beogradska filharmonija: Američka priča" u novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke.

U zdravom telu zdrav duh

Saradnjom Telekoma Srbija sa pravoslavnim sportskim društvom "Sveta Srbija" ostvareni su uspešni rezultati u razvoju dece u raznim sportskim disciplinama. "Sveta Srbija" trenutno okuplja tri stotine mališana i ima timove za košarku, fudbal, odbojku i planinarenje. Njeni osnivači žele da besplatnim mentorskim radom i uticajem na telesni i duhovni razvoj dece stvore jaku alternativu sve većim izazovima sa kojima se suočavaju deca modernog doba.

Sa ciljem da kod mladih razvije osećanje fair play-a, sportskog duha i timskog rada, Društvo je u sklopu promocije društvene mreže "Teren" organizovalo sportske dane u Beogradu, Kraljevu i Nišu na kojima su mladi imali mogućnost da se tokom čitavog dana bave najrazličitijim sportskim aktivnostima. Takođe, posete Kraljevu i Nišu zaposleni u Društvu iskoristili su i da daju dodatni doprinos razvoju rekreativnog i amaterskog sporta – obnovom fiskulturne sale OŠ "IV kraljevački bataljon" u Kraljevu i nabavkom sportskih rekvizita za specijalnu školu "14. oktobar" u Nišu, stvoriće se uslovi za kvalitetnije bavljenje sportom mališanima među kojima se možda kriju novi šampioni.

Zaštita životne sredine

Strategija društveno odgovornog poslovanja je relevantan deo korporativne strategije Društva, u cilju uspostavljanja ravnoteže između ostvarivanja ekonomskih interesa, društvenog razvoja, zaštite životne sredine i očuvanja prirodnih resursa. Smatramo da je zadatak svih, a posebno velikih korporacija, ne samo da daju svoj doprinos društvu, već i da odgovorno, savesno i pametno koriste resurse, ulažu u održivi razvoj i na taj način vrate svoj dug društvu i zajednici. U skladu sa tim, Telekom Srbija, kao aktivni i odgovorni član društva, poštuje zakon i etičke principe opšte prihvaćene u vođenju poslovanja i odbacuje i osuđuje sredstva nelegalnog i nepriličnog ponašanja da bi se postigli poslovni ciljevi, koje ostvaruje isključivo kvalitetom svojih proizvoda i usluga. Društvo obezbeđuje da tržište, dobavljači i javnost budu informisani o delovanju Preduzeća poštujući fer konkurenciju, jer veruje da je to u njegovom sopstvenom interesu i u interesu njegovih korisnika i vlasnika kapitala.

Društvo preduzima mere za zaštitu životne sredine usvajajući ekološki orjentisane tehnologije i metode sa ciljem da se smanji negativan uticaj na životnu okolinu. Tokom obavljanja delatnosti vodi računa o aspektima zaštite životne sredine, kao što su racionalna potrošnja energije, prevencija nastajanja otpadnog materijala, pravilno odlaganje otpadnog materijala i njegova reciklaža. Preduzeće investiranjem i ugradnjom najsavremenije telekomunikacione tehnologije doprinosi primeni čistih tehnologija i tehnologija koje troše manje električne energije u odnosu na uređaje koji su korišćeni proteklih decenija. Društvo ulaže u projektovan urbani i ruralni razvoj, učestvuje u izgradnji zdravstvenih odeljenja, uslužnih kapaciteta i drugih vidova infrastrukture i radi na održivom razvoju kako bi se poboljšao kvalitet života građana i povećao broj korisnika donacija.

Društvo generiše razne vrste otpada koji se uredno uklanja prema zakonskim propisima. Društvo ima zaključene ugovore za otkup opasnog i neopasnog otpada sa preduzećima ovlašćenim za takvu vrstu delatnosti. Tokom 2014. godine predato je 240 t otpada, od toga 80 t opasnog i 160 t neopasnog otpada. Radioaktivni otpad redovno se predaje JP Nuklearni objekti Srbije koji jedino ima odobrenje za preuzimanje ove vrste otpada. U 2014. godini predato je na trajno skladištenje 246 radioaktivnih jonizacionih detektora dima.

Buka koja se emituje u životnu sredinu uglavnom potiče od čilera klima. U toku 2014. godine nije bilo prekoračenja dozvoljenog nivoa buke.

Emisija zagađujućih materija u vazduh (dimni gasovi kao produkti sagorevanja u kotlarnicama) redovno se meri i nema prekoračenja dozvoljenih vrednosti.

Elektromagnetno zračenje koje se emituje u životnu sredinu uglavnom potiče od radiobaznih stanica mobilne telefonije. Pre instaliranja bazne stanice, radi se Studija procene uticaja na životnu sredinu u kojoj su navedeni svi tehnički podaci i mere zaštite za tu baznu stanicu. Po odobrenju Studije o proceni uticaja na životnu sredinu, bazna stanica se pušta u rad. Prema Zakonu o zaštiti od nejonizujućeg zračenja, merenja nivoa elektromagnetnog zračenja radio baznih stanica vrše se svake dve godine. Do sada nije bilo prekoračenja dozvoljenog nivoa zračenja. U toku 2014. godine izvršeno je merenje nivoa nejonizujućeg zračenja na 750 baznih stanica, od toga je 23 bazne stanice proglašeno za izvore zračenja od posebnog interesa (u zavisnosti od lokacije na kojoj se nalaze) i za njih je propisano merenje na svake 2 godine.

Isporučeno je 200 kutija za odlaganje otpadnog kancelarijskog papira i u toku je akcija postavljanja kutija u zgradama u kojima se nalazi kancelarijski prostor. Tako će se prikupljati otpadni papir i on neće "završavati" u komunalnom otpadu.

U 2014. godini, Društvo је rеgistrоvаno u Fondu za zaštitu okoliša Federacije BiH. U sklаdu sa obavezama Društva prema Fondu, pоtpisаn je ugоvоr о prеnоsu оbаvеzа uprаvlјаnjа i zbrinjаvаnjа оtpаdnоm еlеktričnоm i еlеktrоnskоm оprеmоm sа firmоm kоја оtpаd оd еlеktričnih i еlеktrоnskih prоizvоdа kојi sе plаsirа nа tržištе Fеdеrаciје BiH putеm nаših prоdајnih mеstа ili nа drugi nаčin, prikuplја i rеciklirа.

U toku godine organizovane su i javne rasprave na kojima su građanima prezentovani podaci i zakonski propisi o zračenju baznih stanica, odnosno da je građenje ovih objekata u skladu sa normama propisanim Zakonom o zaštiti od nejonizujućih zračenja.