Svi agenti su trenutno zauzeti, molimo Vas da pokušate ponovo.

Otkaži Ponovi zahtev
Pošalji e-mail

Došlo je do greške, e-mail nije poslat. Molimo Vas da pokušate kasnije!

OK

Vaša poruka je poslata, odgovor ćete dobiti na navedenu e-mail adresu.

OK

Vaša poruka je poslata, prvi slobodan agent će Vam odgovoriti u najkraćem roku.

Otkaži

Trenutno nismo na mreži. Molimo Vas da ostavite poruku, odgovor će biti poslat na navedenu e-mail adresu.

Da li vam je potrebna pomoć?

Izveštaj o korporativnoj i društvenoj odgovornosti

Naš zajednički cilj – promena nabolje!

slika

20 godina strasti za komunikacijama – na društveno odgovoran način

Telekom Srbija je u 2017. godini, kada se navršavaju dve decenije od osnivanja kompanije, ovaj značajan jubilej obeležio korporativnom kampanjom pod nazivom „20 godina strasti za komunikacijama“. Predanost i posvećenost kompanije u traženju i usavršavanju novih načina povezivanja na tržištu komunikacija, koje se menja iz dana u dan, bila je osnovna ideja koja je odredila ton ove kampanje. Za svojih 20 godina postojanja, Telekom Srbija je oduvek imao pristup dobrog domaćina u okruženju u kom posluje i ulaganje u zajednicu i njene članove stalno je bio jedan od najvažnijih prioriteta poslovanja. Društveno odgovorno poslovanje, etički pristup svim interesnim stranama kao i dobra volja i rešenost u adresiranju socijalnih pitanja, osnovna su načela kojim se kompanija vodi od svog nastanka do danas.

U okviru društveno odgovornih aktivnosti, najveći naglasak u prethodnom periodu stavljen je na ulaganje u domen obrazovanja koje zauzima posebno važno mesto u strategiji iz ove oblasti i predstavlja prioritet kompanije. Tokom 2017. godine Telekom Srbija je podržao 45 projekata koji na neki način pružaju podršku obrazovanju i tako uložio gotovo trećinu od ukupnih sredstava namenjenih za pokretanje programa ili podršku raznovrsnim partnerskim projektima. Kao najznačajniji projekat iz te oblasti, kojim je ujedno i obeležena 20-godišnjica poslovanja, kompanija je pokrenula dugoročni projekat pod nazivom „Stvaramo znanje“. Projektom je omogućeno opremanje 20 školskih kabineta informatičkom opremom, a moderna oprema za izvođenje nastave iz informatike stigla je u 20 osnovnih škola u Srbiji, od Bačkog Brestovca do Kosovske Mitrovice. Ova inicijativa Telekoma Srbija dodatno dobija na značaju u kontekstu odluke da informatika od ove godine postane obavezan predmet u osnovnoj školi.

Pored formalnog, Telekom Srbija podstiče i razvoj neformalnog obrazovanja kroz konkurse, stručnu praksu, personalizovane obuke i organizovanje kampova. Umrežavanjem mladih talenata, njihovom saradnjom i povezivanjem, stvara se plodno tlo za razvoj novih generacija.  U njih kompanija ulaže danas, kako bi oni sutra bili pokretači novih i boljih društvenih promena. Nastojimo da im olakšamo put do novih saznanja, da na samom početku osete stabilnu podršku, jer verujemo da to može biti presudno za njihov razvoj. 

Pored mts app konkursa, regionalnog takmičenja u razvoju mobilnih aplikacija, mts startap ubrzanja, projekta namenjenog tehnološkim preduzetnicima, i Teslinog vremeplova, digitalne 4D projekcije o slavnom naučniku, kompanija je realizovala niz drugih aktivnosti iz kulture, nauke, zdravstva i socijalne zaštite. Rezultat naših napora ovenčan je nizom nagrada iz oblasti društveno odgovornog poslovanja, a posebno izdvajamo nagradu Virtus za dugoročno partnerstvo sa neprofitnim sektorom.

„Stvaramo znanje“ – zalog za budućnost

Povodom obeležavanja 20 godina postojanja, Telekom Srbija pokrenuo je projekat „Stvaramo znanje“ koji je realizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. U okviru projekta opremljeno je 20 informatičkih kabineta u 20 osnovnih škola kako bi se učenicima širom Srbije omogućili savremeni uslovi za učenje i usavršavanje.

Cilj kompanije bio je da, u godini u kojoj obeležava značajan jubilej, opremanjem informatičkih kabineta u osnovnim školama u Srbiji dodatno istakne važnost informatičke pismenosti za razvoj dece u Srbiji. Sledeći planove Ministarstva prosvete da informatika postane obavezan predmet u osnovnim školama, Telekom Srbija nastoji da olakša taj proces donirajući računarsku opremu školama gde je to najpotrebnije.

Za potrebe projekta, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja predložilo je 40 škola kojima nedostaje informatička oprema, a odluku o konačnom izboru škola u kojima će se realizovati projekat doneli su građani putem konkursa na zvaničnoj Facebook stranici mts Tvoj svet. Predložene škole bile su podeljene u četiri geografske oblasti, a korisnici Facebook društvene mreže imali su priliku da glasaju za po jednu školu u svakoj geografskoj oblasti, svakog dana tokom trajanja kampanje. Iz svake oblasti nagrađeno je po pet škola kako bi nagrade bile teritorijalno ravnomerno raspoređene. Glasanje je trajalo dve nedelje, a po broju glasova, komentara i deljenja stranice može se reći da je vladalo veliko interesovanje, jer su profesori, roditelji i sugrađani želeli da daju svoj doprinos i glasaju za svoje favorite.

Uručenjem računarske i prateće opreme za informatički kabinet u OŠ „Karas Karolina“ u Horgošu, kompanija Telekom Srbija je otpočela realizaciju projekta „Stvaramo znanje“. Pored osnovne škole „Karas Karolina“, sredstva za opremanje informatičkih kabineta donirana su i školama: OŠ „Branko Radičević“ iz Savinog Sela, OŠ „Žarko Zrenjanin“ iz Izbišta, OŠ „Nikola Tesla“ iz Bačkog Brestovca, OŠ „Žarko Zrenjanin“ iz Apatina, OŠ „Bata Bulić“ iz Petrovca na Mlavi, OŠ „Nikola Tesla“ iz Vinče, Beograd, OŠ „Stevan Sremac“ iz Borče, OŠ „Andra Savčić“ iz Valjeva, OŠ „Mara Janković“ iz Kusića, OŠ „Velimir Markićević“ iz Majdanpeka, OŠ „9. srpska brigada“ iz Boljevca, OŠ „Đura Jakšić“ iz Zaječara, OŠ „8. septembar“ iz Pirota, OŠ „Dositej Obradović“ iz Kosovske Mitrovice, OŠ „Nada Matić“ iz Užica, OŠ „Dimitrije Tucović“ iz Kraljeva, OŠ „Milinko Kušić“ iz Ivanjice, OŠ „Sveti Sava“ iz Batočine i OŠ „Vuk Karadžić“ iz Knića.

„Kompanija Telekom Srbija tradicionalno veliku pažnju poklanja obrazovanju kao jednom od najbitnijih aspekata društva u kome posluje. U skladu sa tim, povodom obeležavanja 20 godina postojanja, odlučili smo da značajna sredstva usmerimo ka školstvu čime nastavljamo sa ulaganjem u unapređenje našeg obrazovnog sistema. Time obezbeđujemo kvalitetnije uslove nastavnicima da na što inovativniji i kreativniji način prenesu znanje, a učenicima da lakše uče i ostvaruju izvanredne rezultate“, Predrag Ćulibrk, generalni direktor kompanije Telekom Srbija

„Informatika će učenicima na kreativan način približiti svet programiranja, stvoriti dobru osnovu za kasnije obrazovanje. Sledeće godine isto ćemo uraditi i sa šestim razredom i tako sukcesivno. Istovremeno, daćemo više prostora odeljenjima za nadarene u gimnazijama, povećavati kvote na fakultetima, vršiti prekvalifikacije. Sve to ima za cilj da kod učenika razvijemo digitalne veštine kako bismo povećanjem broja IT stručnjaka uhvatili korak sa četvrtom tehnološkom revolucijom“, ministar nauke, prosvete i tehnološkog razvoja, Mladen Šarčević.

„Teslin vremeplov“ obasjao evropske metropole

Umetnički projekat „Teslin vremeplov“, kojim je Telekom Srbija 2016. godine obeležio jubilarnu 160. godišnjicu od rođenja jednog od najslavnijih naučnika svih vremena Nikole Tesle, prikazana je prvi put van regiona, i to u Beču i Berlinu. Posle zapaženih gostovanja u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, gde su na fasadama zgrada na centralnim trgovima gradova prikazane nesvakidašnje 4D projekcije o Teslinom liku i delu, sada je evropska publika imala priliku da joj se Tesla „lično“ obrati i ispriča priču o svojim korenima, naučnom radu i filantropskim idejama.

Krajem septembra, kompanija m:tel Austria, koja posluje u okviru Telekom Srbija grupe, podarila je građanima i posetiocima Beča spektakularnu 4D projekciju o genijalnom inovatoru Nikoli Tesli. Tom prilikom je fasada Tehničkog univerziteta na Karlsplacu poslužila mladom umetniku Dušanu Jovoviću kao platno da vešto „oslika“ i dočara život i delo Nikole Tesle kroz ovaj audio-vizuelni spektakl.

Bečka projekcija imala je i posebnu simboliku, jer je Tesla, iako nije boravio u Beču, bio prepoznat i cenjen i u austrijskoj prestonici. Bečki Tehnički univerzitet, na čijoj fasadi je prikazana projekcija, 1908. godine dodelio mu je počasni doktorat, što potvrđuje da su Teslin rad za vreme njegovog života veoma poštovale i njegove bečke kolege. Pre projekcije generalnom direktoru Telekoma Srbija uručen je faksimil telegrama Nikole Tesle u kome se slavni naučnik zahvaljuje na dodeljenoj tituli.

Posle Beča, „Teslin vremeplov“ je nastavio put nemačke prestonice gde je bio specijalni gost Festivala svetlosti u Berlinu, koji svake godine privlači pažnju miliona posetilaca. Neobična životna priča srpskog naučnika prikazana je na čuvenom zdanju Haus Hut, na Potsdamer trgu.

Na 40 lokacija u nemačkoj prestonici, umetnici iz celog sveta prikazali su svoje umetničke izraze kroz projekcije na fasadama raznih zdanja. Nemačka publika prepoznala je specifičnost „Teslinog vremeplova“, koji pored vizuelnog i muzičkog, ima i jak narativno-dramski momenat jer „priča“ priču o Teslinom životu i razvoju.

Kao još jedna potvrda kvaliteta ovog projekta, „Teslin vremeplov“ je ovenčan nagradom za najbolji regionalni projekat „Balcannes 2017“ na jubilarnom desetom Weekend Media Festivalu u Rovinju.

„Festival svetlosti je nastao pre 13 godina i svakog oktobra svetlima obasjavamo Berlin koji postaje jedna velika scena, a građevine i spomenici glavni glumci. Tokom festivala više od dva miliona posetilaca uživa u svetlosnim instalacijama. Veoma mi je drago da je Srbija prvi put prisutna na Festivalu i oduševljena sam ʹTeslinim vremeplovomʹ, baš kao i brojni posetioci na čijim licima takođe možete videti pozitivne reakcije. Ovo je jedinstvena prilika za njih da se upoznaju sa životom i radom Nikole Tesle. Divno je što je Telekom Srbija realizovao ovaj projekat, pokazujući time svoju podršku nauci, a istovremeno dajući šansu mladim umetnicima da predstave svoje kreativne radove“, Birgit Zander, direktorka Festivala svetlosti u Berlinu.

‚‚ Akcelerator za razvoj tehnološkog preduzetništva"

Dobri rezultati prethodnog ciklusa „mts startap ubrzanja“, kada su tri startapa podelila novčani podsticaj u iznosu od 20.000 evra, naveli su kompaniju da ponovo udruži snage sa partnerskom organizacijom SEE ICT kako bi mladim tehnološkim preduzetnicima pomogla da razviju svoju poslovnu ideju. Na taj način će novih deset timova moći da konkuriše za novčani podsticaj, mentorsku podršku i priliku da svoj proizvod promoviše na drugim tržištima na samom početku razvoja svog inovativnog rešenja, kada je startapovima podrška najvažnija.

Program „mts startap ubrzanje“ namenjen je polaznicima Startap akademije, tromesečnog edukativnog programa koji već pet godina organizuje SEE ICT, udruženje specijalizovano za promociju preduzetništva u IT sektoru. Deset odabranih timova će tokom trajanja programa razvijati svoje poslovne ideje uz podršku uspešnih preduzetnika i eksperata, rešavajući konkretne probleme iz razvoja proizvoda i baze korisnika, načina marketiranja proizvoda i odgovaranja na raznovrsne pravne i druge izazove. Startap akademija smatra se jednim od najboljih programa u ovoj oblasti u Srbiji. U prethodnih pet generacija Akademije, više od 100 preduzetnika obezbedilo je 2 miliona evra investicija, a kompanije koje su osnovali ostvarile su prihod veći od 10 miliona evra.

Jedan ili najviše tri tima koja, prema oceni žirija, budu imala najviše izgleda da razviju svoju poslovnu ideju dobiće novčani podsticaj i mts usluge besplatno - optički pristup Internetu i cloud server. Petočlani žiri sastavljen je od predstavnika Telekoma Srbija, udruženja SEE ICT i trojice preduzetnika sa dugogodišnjim iskustvom. Žiri procenjuje sposobnost tima da razvije svoju poslovnu ideju, inovativnost i jedinstvenost njihovog rešenja, kao i strateški pristup razvoju proizvoda. U prethodnom ciklusu, podsticaj su dobili timovi Balloonera, AddTag i Cactomain.

U godini koja je proglašena za prekretnicu u procesu digitalne transformacije privrede i društva, Telekom Srbija u saradnji sa partnerima nastoji da dodatno podstakne razvoj tehnološkog preduzetništva i startap zajednice u Srbiji. Pokretanje programa „mts startap ubrzanje“ deo je šire strategije kompanije da u oblasti poslovanja deluje na poboljšanju uslova za sve učesnike u tom kompleksnom ekosistemu – od državnih i obrazovnih institucija, poslovnih partnera, do mladih preduzetnika koji se tek upuštaju u pokretanje sopstvenog biznisa.

‚‚mts app konkurs"

Telekom Srbija od 2011. uspešno organizuje mts app konkurs za izradu aplikacija za mobilne uređaje, sa ciljem da se kroz povezivanje sa osnovnom delatnošću kompanije unapredi proces sticanja znanja, podstakne razvoj preduzetničkog duha i saradnja među mladima.

Od početka projekta, kada je konkurs bio namenjen učenicima Matematičke gimnazije u Beogradu i vezan za aplikacije u operativnom sistemu Android™, aktuelni mts app konkurs sada obuhvata veći broj gimnazija u Srbiji i izradu aplikacija i u Android™-u i iOS-u.

U sedmom mts app konkursu koji je objavljen u oktobru 2017. učestvuju učenici gimnazija u Senti, Novom Sadu, Beogradu, Valjevu, Kragujevcu, Nišu, Kraljevu, Sremskoj Mitrovici, Šapcu, Požegi i Jagodini koje rade prema programu namenjenom talentima na polju matematike, informatike i računarstva.

Takođe, od 2017, posle uspeha koji je zabeležio u Srbiji, prema istim pravilima konkurs se realizuje i u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, u organizaciji m:tel-a Banja Luka i m:tel-a Podgorica. Timovi učenika takmiče se prvo u državnom finalu, sa vršnjacima iz svoje zemlje, a ukoliko njihova aplikacija bude među pet najboljih, stiču pravo da se nađu u konkurenciji „Regionalnog app izazova“ i takmiče se sa učeničkim timovima iz regiona. Na oba nivoa takmičenja – državnom i regionalnom finalu - vrednuje se ideja, kompleksnost rešenja, inovativnost, a posebnu prednost aplikaciji daje njena drušveno korisna namena i doprinos razvoju neke od mts usluga.

Konkurs je privukao pažnju stručne javnosti i početkom 2017, na poziv Društva matematičara Srbije, mts app konkurs je predstavljen na seminaru koji je organizovan za profesore matematike i informatike u osnovnim i srednjim školama u Srbiji. Prezentacija konkursa za učenike organizovana je posle objavljivanja 7. konkursnog ciklusa i omogućila je budućim učesnicima da se bolje pripreme za učešće i upoznaju sa očekivanjima, uslovima i pravilima konkursa.

mts app konkurs kao primer dobre prakse saradnje i podrške mladima uvršten je u selekciju evropske organizacije za društvenu odgovornost - CSR Europe.

„Veoma mi je drago što su učenici Računarske gimnazije u Beogradu deo mts app konkursa. Moderne tehnologije i trendovi u svetu informatike i mobilne telefonije se veoma brzo menjaju i značajno utiču na sve segmente života. Konkurs kod učenika razvija želju za upoznavanjem novih oblasti kroz praktičan rad na projektima. Učenici kroz proces kreiranja aplikacije za mobilne uređaje ispoljavaju svoju kreativnost, upoznaju se sa svim koracima koji su potrebni da se realizuje jedan ozbiljan projekat i tako grade svoje znanje“, Branislav Đurđevac, direktor Računarske gimnazije u Beogradu.

‚‚Podrška neformalnom obrazovanju"

Imajući u vidu da je u procesu obrazovanja, pored znanja koje se stiče u obrazovnim ustanovama, veoma važno da mladi razviju i dodatne sposobnosti i veštine, Telekom Srbija već nekoliko godina unazad sarađuje sa studentskim organizacijama među kojima se izdvaja saradnja sa ESTIEM-om, na jednom od godišnjih projekata ove organizacije pod nazivom „Akademija modernog menadžmenta“. U okviru Akademije, organizuju se predavanja i radionice koje vode zaposleni u kompaniji koji nastoje da studentima prenesu znanje i iskustvo iz poslovnog okruženja.

Jedna od posebno važnih veština koje treba razvijati jeste i preduzetnički način razmišljanja kod srednjoškolaca. Odgovarajuće programe u tom cilju u Srbiji primenjuje organizacija Dostignuća mladih, globalna mreža prisutna u velikom broju zemalja u svetu. Telekom Srbija godinama unazad podržava jedan od programa ove organizacije koji nosi naziv „Poslovni izazov“, obezbeđujući i aktivno učešće zaposlenih u kompaniji kao predavača na seminarima i događajima ove organizacije.

Kroz dugogodišnju saradnju sa Matematičkom gimnazijom u Beogradu, kao školom od nacionalnog značaja, kompanija podržava razvoj mladih talenata obezbeđujući njihovo usavršavanje i učešće na takmičenjima i matematičkim olimpijadama u zemlji i inostranstvu.

Zahvaljujući podršci Telekoma Srbija već nekoliko godina unazad održava se Letnji matematički kamp u Šapcu i na Tulbi kod Požarevca, koji u neformalnom okruženju okupljaju mlade talente na putu do znanja.

Svesna vrednosti znanja i primene novih tehnologija u obrazovanju, Telekom Srbija, pored toga što ove vrednosti ističe kroz sopstvene projekte, podršku daje i velikim partnerskim projektima na polju društvene odgovornosti, čiji je cilj unapređenje znanja. Jedan od takvih je i projekat „Bitka za znanje“ Fonda B92 u kome je Telekom Srbija omogućio da šest škola u Srbiji dobije robote koje će đaci koristiti u nastavi.

Pored proširenja znanja na polju informaciono-komunikacionih tehnologija, poznavanje tradicije i istorije svog naroda važan je segment u obrazovnom procesu mladih. Sa tim saznanjem kompanija se opredelila za podršku projekta „Stopama naših predaka“ koji realizuje Informativno-izdavačka kuća Srpske pravoslavne crkve „Svetosavsko zvonce“. Telekom Srbija je omogućio razvoj ovog jedinstvenog konceptualnog projekta koji na edukativan i praktičan način obrađuje temu tradicije, jezika, pisma, kulture i pravoslavne vere, sa posebnim osvrtom na istorijski period Prvog svetskog rata i boravak srpske vojske na Krfu.

U kompaniji postoji otvorenost i spremnost zaposlenih koji rade na internim programima obuke i stručnog usavršavanja da svoje znanje i iskustvo podele i prenesu drugima. Priliku za to predstavljaju seminari studentskih organizacija, sajmovi zapošljavanja ili organizovane obuke organizacija i udruženja sa kojima Telekom Srbija sarađuje. Jedna od takvih prilika bila je „Akademija poslovnih veština“ koju organizuje Forum za odgovorno poslovanje.

„Stručna praksa“

Kompanija Telekom Srbija je tokom 2017. godine omogućila realizaciju obavezne stručne prakse za 113 studenata Univerziteta u Beogradu i više visokoobrazovnih ustanova pružajući im mogućnost da steknu iskustvo kroz upoznavanje sa poslovnim procesima u kompaniji.

Telekom Srbija i Centar za razvoj karijere Univerziteta u Beogradu imaju višegodišnju uspešnu saradnju u organizaciji programa stručne prakse za studente Fakulteta organizacionih nauka, Elektrotehničkog, Ekonomskog, Saobraćajnog fakulteta i Fakulteta političkih nauka.

Takođe, u toku 2017.godine omogućena je realizacija stručne prakse za 16 studenata Visoke škole elektrotehnike i računarstva, 17 studenata Visoke škole strukovnih studija za informacione i komunikacione tehnologije, kao i prakse za 27 studenata na osnovu individualnog zahteva.

U cilju podrške studentima u preuzimanju aktivne uloge u karijernom razvoju, Telekom Srbija je u saradnji sa Centrom za razvoj karijere učestvovao u „Karijernom ćaskanju“, neformalnom susretu studenata i predstavnika kompanija gde su studenti u direktnom kontaktu mogli da dobiju važne informacije o prilikama za sticanje radnog iskustva kao i savete za razvoj karijere. Kompanija je takođe učestvovala na Sajmu poslova i praksi „Transport and Traffic Business Days” na Saobraćajnom fakultetu kao i na JOBfair-u na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu.

„Ulaganje u zdravstvo i socijalnu zaštitu“

Kao nacionalna kompanija koja posluje u celoj zemlji, Telekom Srbija nastoji da donacijom sredstava zdravstvenim ustanovama omogući bolju dostupnost i bolje uslove lečenja za veliki broj građana, ali i da svojom podrškom pomogne osetljivim grupama i onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Institutu za onkologiju i radiologiju pomogli smo u nabavci reagenasa neophodnih za ispitivanje genetskih markera kod pacijenata sa malignim oboljenjem prostate i osnovne ploče za linearni akcelerator za primenu zračne terapije; Opštoj bolnici „Sveti Luka“ Smederevo obezbedili smo deo sredstava za kupovinu seta laparoskopskih instrumenata; Opštoj bolnici Požarevac omogućili smo nabavku laminarne komore za rastvaranje citostatika, a Opštoj bolnici u Pančevu donirali smo sredstva za nabavku ultrazvučnog aparata za potrebe odseka kardiologije i ortopedije. Donacije u cilju poboljšanja uslova dobili su i Kliničko-bolnički centar „Zvezdara“, Opšta bolnica „Dr Aleksa Savić“ iz Prokuplja i Dom zdravlja u Kikindi.

Ulaganjem u zajednicu trudimo se da osnažimo i osetljive grupe, te smo pružili podršku Udruženju žena obolelih i lečenih od raka dojke „Budimo zajedno“ i „Belhospice“-u; humanitarnoj organizaciji „Prijatelj u nevolji“ pomogli smo da organizuju rehabilitaciju za decu lečenu od malignih bolesti, a sportskom rekreativnom udruženju osoba sa invaliditetom „Sve je moguće“ da organizuju Međunarodnu drinsku regatu za osobe sa invaliditetom.

Našu podršku tradicionalno su dobili i Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine, Zavod za vaspitanje dece i omladine, Ustanova za decu i mlade „Sremčica“ , kao i Fond „Milica Rakić“ iz Batajnice i Društvo za pomoć MNRO u Rumi. Centru za unapređenje društva omogućili smo da održi projekat u cilju edukacije dece iz tri doma za decu bez roditeljskog staranja za kvalitetniji samostalni život nakon napuštanja domova, a nastavili smo i saradnju sa udruženjem „Liceulice“ koje pruža psiho-socijalnu podršku marginalizovanim grupama kroz njihovo uključenje u distributivnu mrežu magazina.

„Podrška tradiciji i savremenim trendovima u kulturi“

Telekom Srbija kontinuirano ulaže u očuvanje tradicije, ali podržava i razvija i one projekte kojima se popularizuju nove tehnologije i mediji u umetničkom izražavanju. Zajedno sa Ministarstvom kulture i informisanja i Matematičkim institutom SANU potpisali smo Sporazum o saradnji čiji je cilj digitalizacija kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva. Digitalizacija kulturne građe doprineće većoj dostupnosti kulturnih sadržaja i kvalitetnijem predstavljanju naše baštine domaćoj i svetskoj javnosti.

Budući da moderne tehnologije i komunikacije nikada nisu bile bliže kulturi svakodnevnog života, u okviru koje deluje savremena umetnost, i da savremeni umetnici u svojim praksama koriste nove tehnologije, uspostavili smo saradnju sa Odsekom za nove medije na Fakultetu likovnih umetnosti kroz donaciju vredne opreme za izvođenje nastave i novoustanovljenu godišnju nagradu za najbolji studentski rad na tom Odseku. Prvi dobitnik novčane nagrade Telekoma Srbija je studentkinja Anđelija Ranđelov za rad „Jedinstveni matični broj umetničkog dela“. Nagrada koja doprinosi afirmaciji umetničkih praksi koje ispituju nove oblike komunikacija i nove društvene obrasce dodeljena je u godini kada ovaj Fakultet obeležava 80 godina postojanja.

Pored skretanja pažnje na nove umetnike, podsetili smo i na one koji su dali nemerljiv doprinos našoj kulturi kroz podršku izložbi o Petru Lubardi i Paji Jovanoviću u Domu Jevrema Grujića, a nastavili smo i tradicionalnu saradnju sa festivalom „Nušićevi dani“, Međunarodnim pozorišnim festivalom za decu u Zaječaru, Zmajevim dečijim igrama i Dečjim oktobarskim salonom. Pod našim pokroviteljstvom održana je i izložba „Srpsko umetničko nasleđe na Kosovu i Metohiji“ u organizaciji SANU, kao i izložba „100 žena 100 minijatura“ čiji cilj je aktivno očuvanje tradicionalnog nasleđa u Srbiji, sa posebnom motivacijom žena da se bave proizvodnjom ručnih radova i rukotvorina.

Najveći umetnici iz sveta muzike predstavljeni su domaćoj publici u okviru ciklusa „Kolarac - tvoj svet muzike“, u okviru dugogodišnje saradnje naše kompanije sa Zadužbinom Ilije Kolarca, a pomogli smo i održavanje koncerta „Muzikom za ljubav i mir u svetu“ omladinske filharmonije „Naissus“. Kao i nekoliko prethodnih godina, u prvom polugođu nove školske godine, osnovce smo obradovali odabranim izdanjima za najmlađe donacijom knjiga za deset škola u Srbiji.

„Cilj sporazuma je da se angažovanjem Telekoma Srbija i Matematičkog instituta SANU nadomesti nedostatak IT stručnjaka i ključnih infrastrukturnih, hardverskih resursa koji nisu dostupni ustanovama. Takođe, radićemo zajedno na razvijanju raznih servisa koji će kulturu približiti građanima, a posredstvom informacione i komunikacione tehnologije i najširoj publici predstaviti bogatstvo naše kulture, umetnosti i stvaralaštva“, Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja.

„Oprema koju je Telekom Srbija donirao odseku Novih medija, kao i nagrada koja se prvi put dodeljuje studentu ovog odseka, predstavljaju veliku podršku radu FLU u celini i primer na koji bi mnoge kompanije u Srbiji mogle da se ugledaju“, Dimitrije Pecić, dekan Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.

„# Kulturna sreda“

Kako bi kroz savremene kanale komunikacije na inovativni način podržao kulturu i njene vrednosti, Telekom Srbija je uveo poseban dan na svom mts Facebook profilu – „Kulturna sreda“. Svake srede, mts originalnim postovima i fotografijama najavljuje podelu nagrada i kroz objave podseća na činjenice i zanimljivosti koje se vezuju za najznačajnija ostvarenja istaknutih ličnosti, za institucije i projekte koji su dali nemerljiv doprinos oblasti kulture u našoj zemlji. Pored toga, mts je pojedine „Kulturne srede“ posvetio i našim umetnicima predstavljajući njihove radove iz različitih oblasti.

„Kulturna sreda“ najavljena je 8. marta, kada su naše poznate dame blogerke uživale u komičnoj, ali i dirljivoj predstavi „Slavna Florens“ u Ateljeu 212. Pratioci mts profila su imali i dodatnu priliku da osvoje razne nagrade, poput karata za pozorišne predstave, koncerte, muzeje i druge manifestacije, ali i dela umetnika iz Srbije. Tokom godine podeljeno je više od 220 karata za različite kulturne manifestacije, 18 knjiga o Srbiji, Beogradu i našem velikom naučniku Nikoli Tesli i 9 grafika afirmisanih umetnika koji su tokom svoje karijere zabeležili uspehe u zemlji i inostranstvu, poput Milana Staševića, Milice Žarković, Lidije Antanasijević, Vladimira Milanovića i drugih.

„Kulturna sreda“ će i dalje nastaviti da nagrađuje verne pratioce mts Facebook profila ulaznicama za aktuelne kulturne događaje, knjigama i umetničkim delima.

„Sport i mladi“

Pored ulaganja u obrazovanje, Telekom Srbija poseban značaj posvećuje i razvoju sportskog i timskog duha među mladima. Naša kompanija je prva prepoznala vrednosti i zalaganja “Pokreta za žensku košarku - Marina Maljković” i podržala projekat besplatne škole košarke za devojčice osnovnoškolskog uzrasta. Saradnja sa „Pokretom“ traje od 2015. godine, a 2017. je proširena podrškom izdavanju priručnika pod nazivom „250 dobrih saveta – vodič za odrastanje“. Vodič sadrži savete u vezi sa košarkom, ali i socijalizacijom, obrazovanjem, zdravim životom, a u njemu se mogu naći i motivacione poruke sportskih velikana koje treba da ohrabre i inspirišu male košarkašice.

U prethodne dve godine više od 800 devojčica pohađalo je besplatno školu košarke u Beogradu i nekoliko gradova širom Srbije, dok „Pokret“ iz dana u dan privlači sve veći broj devojčica koje ulaze u svet sporta i priključuju se Marininoj školi košarke.

„U saradnji sa našim prijateljima iz Telekoma Srbija ušli smo u projekat prikupljanja i objavljivanja svih onih dobrih saveta koje u ʹPokretuʹ prenosimo našim malim košarkašicama. Naša osnovna ideja je bila da im pomognemo u mnogim situacijama i iskušenjima sa kojima se suočavaju na terenu i treninzima, ali i u stvarnom životu, kako bi jednog dana izrasle u vredne i dobre osobe, cenjene u društvu. Želimo da ih motivišemo, inspirišemo i učimo pravim ljudskim vrednostima.“ Marina Maljković, osnivač „Pokreta za žensku košarku“.

Uz podršku Telekoma Srbija, održano je četvrto „Sportsko sabranje Svete Srbije“, manifestacija koju organizuje Pravoslavno sportsko društvo „Sveta Srbija“. Manifestacija ima za cilj da podstakne razvoj sportskog duha, zajedništva, porodičnih i tradicionalnih vrednosti. U maju 2017. ova organizacija je okupila veliki broj roditelja i dece koja su imala priliku da se oprobaju u brojnim sportskim veštinama i učestvuju u takmičenjima.

„Nagrade i članstva“

Veliki doprinos afirmaciji društveno odgovornog poslovanja kako u kompanijama tako i u zajednici daju članstva u mnogim međunarodnim i lokalnim organizacijama koje promovišu takvu vrstu poslovanja, ali i nagrade u ovoj sferi koje donose prepoznatljivost kod medija i šire publike. Telekom Srbija je član lokalne kancelarije Globalnog dogovora Ujedinjenih nacija kojim se promovišu Ciljevi održivog razvoja u okviru Agende 2030, a takođe učestvuje u radu Foruma za odgovorno poslovanje koji okuplja kompanije posvećene integrisanju društvene odgovornosti u svakodnevnu poslovnu praksu. Kada je o nagradama reč, kompanija je ponosna na svoje uspehe u toku 2017. godine, jer je osvojila niz priznanja koja su dokaz da, i pored poslovnog uspeha, ostvaruje i zavidne rezultate na polju društveno odgovornog poslovanja.

  • Telekom Srbija dobitnik je Virtus nagrade za dugoročno partnerstvo sa neprofitnim sektorom za saradnju sa Nacionalnom dečjom linijom koja pruža telefonske savete deci širom Srbije. Nacionalna dečja linija (NADEL), pod brojem 116111, predstavlja telefonsko savetovalište za decu sa ciljem da se zaštite od potencijalnih rizika, kao i da im se obezbedi bolje i sigurnije odrastanje. Svojim angažovanjem, Telekom Srbija je omogućio besplatnu telefonsku podršku 365 dana u godini, sa svih fiksnih i mobilnih linija. Dodatno, kompanija je pomogla i osnivanje call centra za Roditeljsku liniju (ROLIN), namenjenog odraslima. Za saradnju koja traje punih 11 godina i pored tehničke podrške, podrazumeva i direktne donacije, besplatan telefonski saobraćaj kao i medijsku podršku, ova nagrada predstavlja još jednu potvrdu posvećenosti kompanije da kroz partnerstva sa različitim organizacijama daje svoj doprinos u cilju rešavanja važnih društvenih problema.
  • „Teslin vremeplov“, multimedijalna 4D projekcija kojom je kompanija Telekom Srbija obeležila 160 godina od rođenja Nikole Tesle, dobitnik je „Balcannes 2017“ nagrade za najbolji regionalni projekat na jubilarnom desetom Weekend Media Festivalu u Rovinju.
  • „Pupin memorijalni projekat”, partnerski projekat Obrazovno-istraživačkog društva „Mihajlo Pupin“ i kompanije Telekom Srbija, našao se među prvih pet projekata u okviru takmičenja Svetskog samita o informacionom društvu u konkurenciji od 349 projekata. Cilj ovog takmičenja jeste promocija dobre prakse u upotrebi informaciono – komunikacionih tehnologija koje doprinose ostvarivanju nedavno dogovorenih Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija.
  • Magazin „Diplomacy & Commerce“ dodelio je nagradu za održivi razvoj i doprinos zajednici za 2016. godinu kompaniji Telekom Srbija za njene aktivnosti u oblasti društveno odgovornog poslovanja. Nagrade ovog magazina dodeljene su povodom prvog rođendana ove publikacije koju izdaje Color Press Grupa u saradnji sa londonskim magazinom „The Economist“.
  • Telekom Srbija je dobitnik i nagrade „Biznis partner 2017“ za najviši stepen društvene odgovornosti i brige o lokalnoj zajednici. Nagrada ima regionalni karakter i dodeljuje se kompanijama tradicionalno već 23 godine, a organizuje je Mass Media International.

„Telekom Srbija tradicionalno posebnu pažnju posvećuje deci i poštovanju njihovih prava, stoga smo izuzetno ponosni što je još jednom prepoznata opredeljenost naše kompanije ka društveno odgovornom poslovanju. Već 11 godina uspešno sarađujemo sa Nacionalnom dečjom linijom, a nastavićemo i dalje da pružamo značajnu podršku sa istim ciljem – da se glas dece čuje, da adekvatno odgovorimo na njihove potrebe, kao i da podignemo svest javnosti o dečijim pravima“, Marija Bošković, direktorka Sektora za odnose s javnošću kompanije Telekom Srbija.

“Ogroman posao koji Telekom Srbija obavlja decenijama u cilju podrške civilnom društvu, kroz razne aktivnosti, jeste ono što može biti uzor svima onima koji žele biti socijalno odgovorni. Kada je reč o našim servisima koje obezbeđujemo za decu, mlade i porodicu, možemo reći da ove usluge možda nikada ne bi ugledale svetlost dana da nije bilo Telekoma Srbija. Ogroman broj poziva koji je opslužen zahvaljujući mogućnosti da deca i roditelji besplatno pozovu naše servise, učinila je da povećamo bezbednost dece, da preveniramo i sprečimo nasilje, mnogo puta do sada”, Željka Burgund, rukovodilac programa NADEL i Roditeljski telefon.